БЕГЕМОТІВ НЕМА

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Мій кишечник вибухнув
Здорове Тіло, Здоровий Дух, Здорова Нація / Re: Коли Ліки Шкодять і Вбиваю...
Останній допис від Wednesday - Лютий 06, 2026, 07:58

«Мій кишечник буквально вибухнув»: тисячі людей судяться через побічні ефекти препарату для схуднення GLP-1. Переклад статті внизу.
[Image: pBOqhxl.png]

Зростаюча хвиля позовів оскаржує попереджувальні повідомлення про безпеку, що супроводжують бестселерні препарати для схуднення, які швидко змінили американську медицину та культуру, піднімаючи питання про те, чи були пацієнти належним чином поінформовані про ризики, пов'язані з ліками, якими зараз користуються десятки мільйонів людей.
Історії позивачів сильно різняться, але мають спільну претензію: що препарати, відомі як агоністи рецепторів GLP-1 — включно з Ozempic, Wegovy та Mounjaro — спричинили тяжкі травми, що змінюють життя, які не були належним чином розкриті на момент призначення.
Водій вантажівки з Меріленду каже, що зазнав того, що лікарі описали як «очний інсульт», втративши спочатку зір на одному оці, а потім на іншому. Жінка з Луїзіани розвинула серйозне неврологічне захворювання після тижнів блювання та недостатнього харчування. Агенція з нерухомості з Оклахоми стверджує, що її кишечник розірвався без попередження, поки вона везла онуку додому з гри з софтболу.
«Мій кишечник вибухнув. Буквально вибухнув», — сказала ДжоХелен МакКлейн, позивачка з Оклахоми. «Я намагалася схуднути та почуватися здоровою».
Всі троє входять до більш ніж 4 400 позивачів, які подали позови з 2023 року проти виробників ліків — Novo Nordisk та Eli Lilly, згідно з судовими документами. Справи наразі об'єднані у федеральне та штатне судочинство, яке, очікується, триватиме роками.

[Image: x6XtVu3.png]

Позови виникають на фоні вибухового зростання використання препаратів GLP-1. За оцінками, 12% дорослих американців — понад 31 мільйон людей — наразі використовують ліки GLP-1, згідно з непартійною групою з політики охорони здоров'я KFF. Кількість рецептів зросла приблизно з одного мільйона у 2018 році до близько дев'яти мільйонів у 2022 році, і використання знову подвоїлося між 2024 та 2025 роками, показують дані Gallup.
Спочатку розроблені для лікування діабету, ці ліки імітують гормон, який сповільнює травлення, стимулює виділення інсуліну та підвищує відчуття насичення. Їхній успіх допоміг знизити рівень ожиріння в США вперше за більш ніж десятиліття та сприяв дослідженням додаткових переваг, включно зі зменшенням ризику захворювань нирок, залежностей та деменції.
Втім, позивачі стверджують, що той самий механізм сповільнення травлення може у деяких пацієнтів призводити до серйозних травм шлунково-кишкового тракту та нервової системи.
У суді 13 січня адвокатка Novo Nordisk Кейті Інсогна сказала (через USA Today):
  • 75% федеральних позовів включають звинувачення у гастропарезі, також відомому як «параліч шлунка», хронічному стані, коли шлунок сповільнює або припиняє виведення їжі у тонку кишку;
  • 18% справ стверджують, що ліки спричинили ілеус — стан, при якому кишкові м'язи не можуть проштовхувати їжу та відходи;
  • 18% позивачів заявляють про кишкові непрохідності;
  • 8% повідомляють про пошкодження жовчного міхура, деяким із цих пацієнтів знадобилося хірургічне видалення гангренозної тканини;
  • 8% позивачів стверджують про інші серйозні ускладнення шлунково-кишкового тракту, такі як сильне блювання, хронічний кислотний рефлюкс або біль у животі, що вимагав багатьох госпіталізацій у деяких випадках. Інші кажуть, що проблеми з травленням продовжувалися навіть після припинення прийому ліків.

Огляд позовів USA TODAY також виявив щонайменше 110 позивачів, які заявляють про раптову сліпоту або серйозні зміни зору, і щонайменше одного, який стверджує про енцефалопатію Верніке — неврологічний стан, пов'язаний із дефіцитом вітаміну B1.
Виробники ліків відкидають звинувачення. У спільному поданні минулого року компанії заявили, що «профіль безпеки GLP-1 RA добре встановлений у сотнях клінічних випробувань, великих спостережних досліджень і майже двох десятиліттях використання в реальному житті».
«Novo Nordisk залишається впевненою у співвідношенні користь-ризик наших препаратів GLP-1, коли вони використовуються відповідно до показань та інструкцій до продукту», — сказала представниця компанії Флавія Браклінг, додавши, що етикетки оновлюються «у співпраці з FDA та відповідно до федеральних правил».
Представник Eli Lilly заявив: «Безпека пацієнтів є головним пріоритетом Lilly», зазначаючи, що на етикетках Mounjaro, Zepbound та Trulicity «завжди попереджали про можливі 'побічні реакції з боку шлунково-кишкового тракту, іноді тяжкі'».
Юридичні експерти кажуть, що справи можуть залежати від того, чи зможуть позивачі довести причинно-наслідковий зв'язок та чи були попередження юридично достатні на той час.
«Доведення того, що ліки спричинили певні наслідки, буде питанням», — сказала Ана Сантос Рутшман, професор права у сфері охорони здоров'я в Університеті Вілланова, а також потрібно буде визначити «ступінь та час попереджень».
Для Тодда Енгеля, водія вантажівки з Меріленду, наслідок уже був катастрофічним. Після чотирьох місяців прийому Ozempic для контролю діабету, у грудні 2023 року він прокинувся із втратою зору на одному оці. Діагностовано неартеритичну передню ішемічну нейропатію зорового нерва (NAION), і він продовжував приймати препарат, після того як лікарі не змогли визначити причину. У жовтні 2024 року він втратив зір на іншому оці.
«Ти не повіриш у це», — згадала його дружина Шеллі, як він сказав. «Я зовсім нічого не бачу».
Тепер Енгель юридично сліпий, він втратив роботу та ліцензію комерційного водія. «Усе це було катастрофою для мене та моєї дружини», — сказав він.
Дослідження JAMA Ophthalmology 2024 року за участю майже 17 000 пацієнтів виявило підвищений ризик NAION серед тих, кому призначали семаглутід, порівняно з іншими лікуваннями, хоча причинно-наслідковий зв'язок не було встановлено. Європейські регулятори пізніше описали стан як «дуже рідкісний», що спонукало до оновлення етикеток за кордоном. Етикетки США попереджають про зміни зору, але не згадують NAION за назвою.
«Те, що сталося зі мною, ніколи не мало б статися», — сказав Енгель.
Справи МакКлейн розгорталися інакше. Після втрати 18 кг на Wegovy вона зазнала раптового розриву кишечника у березні 2024 року, після чого була термінова операція, сепсис і місяці відновлення. Тепер вона живе з постійною стомою.
«Я читала все, що могла знайти про це, перш ніж почати прийом», — сказала вона. «Мені не попереджали про жодне з того, що зі мною сталося на той час».
У Луїзіані Марк Сміт каже, що його дружина Робін отримала постійне ушкодження мозку після місяців блювання під час прийому Mounjaro. Лікарі пізніше діагностували у неї енцефалопатію Верніке.
«У мене все ще є дружина фізично, але більше не ментально», — сказав він.
Eli Lilly заявила, що етикетка Mounjaro завжди попереджала про тяжкі шлунково-кишкові реакції. Позивачі стверджують, що ці попередження не передавали, наскільки екстремальними або незворотними можуть бути деякі наслідки.
«Ці ліки не нові», — сказав Зіяд Аль-Алі, директор досліджень у Системі охорони здоров'я ветеранів Сент-Луїса. «Нове в тому, що компанії потім зрозуміли: 'Боже мій, вони справді працюють для схуднення'».
Аль-Алі сказав, що співчуває позивачам, але вважає, що користь ліків переважає ризики для більшості пацієнтів. «Немає нічого, що було б лише користю і без ризику», — сказав він.
Перші репрезентативні судові процеси в об'єднаному судочинстві очікуються не раніше 2027 року. Юридичні експерти кажуть, що такі справи часто тривають чотири-п'ять років.
Reply
Это все мы, сионисты!
Reply
(07-02-2026 09:42, 09:42)Сарочка Wrote: Это все мы, сионисты!

Я в чем то понимаю великого Гитлера, смотря на поведение этой семитской сучки. Пиздливая, морально нечистоплотная, токсичная тварь, да ещё и бесполезная.
А они такие - за что?? ну почему нас никто не любит?
Reply
(07-02-2026 10:09, 10:09)Гитлер Wrote:

Я в чем то понимаю великого Гитлера, смотря на поведение этой семитской сучки. Пиздливая, морально нечистоплотная, токсичная тварь, да ещё и бесполезная.

Как тебя распидорасивает при моем появлении Big Grin
Приятно посмотреть!
А ну напиши еще что-нибудь в припадке злобы и отчаяния Big Grin
Reply
(07-02-2026 10:11, 10:11)Сарочка Wrote:
(07-02-2026 10:09, 10:09)Гитлер Wrote:

Как тебя распидорасивает при моем появлении Big Grin
Приятно посмотреть!
А ну напиши еще что-нибудь в припадке злобы и отчаяния Big Grin
Какой ещё злобы и отчаяния? Я пишу это тебе с большим удовольствием, особенно упиваясь фактом, что ты вонючий пархатый унтерменш Smile.
Reply
Ты скулишь Вениаминка, мамкины х-ноженьки ..
Reply

[-]
Quick Reply

Image Verification
Please enter the text contained within the image into the text box below it. This process is used to prevent automated spam bots.
Image Verification
(case insensitive)

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)